Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op land
Zoek op smaak
Zoek op prijs
Zoek op dranksoort
Zoek op herkomstgebied

Eten, drinken en vrolijk zijn!

Als 'bewuste bourgondiërs' en opgegroeid met de geneugten van het goede leven zijn we onze wijnkoperij begonnen. Het vinden van de juiste wijn bij het juiste gerecht (en vooral ook omgekeerd!) is al heel lang een passie van ons. Een passie die we met u willen delen. Niet alleen in de winkel, maar ook via proeverijen en cursussen.

Hieronder heb ik al enkele suggesties voor u op alfabetische volgorde gezet. Deze lijst zal regelmatig bijgewerkt worden. Heeft u vragen of suggesties? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Aardbeien
zonder suiker: fijne rode zoals bijv. Médoc (Bordeaux)
met suiker en room: edelzoete wijn als Sauternes, Beerenauslese

Aïoli
strakdroge witte als Soave of rosé uit de Provence

Amandelen
droge sherry van het type Fino, droge madeira of een Tawny Port

Anchovis
Fino, Muscadet, Spaanse rosé

Antipasti
rosé, rode Valpolicella of eenvoudige Sangiovese, witte Vernaccia of Verdicchio

Aperitief
droog: Fino, Champagne, Crémant, Sekt, Prosecco
zoet: White Port, Muscat, Rivesaltes, Banyuls

Appeltaart
Beerenauslese of laatgeooste Verduzzo

Artisjokken
strakke Sauvignon Blanc, droge Muscat

Asperges
Pinot Blanc, Apremont (Savoie), Sauvignon Blanc, droge Gros Manseng of Muscat

Aubergine, gevulde
Côtes du Roussillon (Villages), Bandol

Avocado
Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay

Barbecue
fruitige rode als bijv. Cabernet-Sauvignon, Shiraz, Languedoc, Spaanse La Mancha of rosé

Biefstuk
tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Argentijnse Malbec of Shiraz, Chileense Carmenere

Boerenkool met worst
Een Shiraz uit La Mancha of Zuid-Afrika

Boeuf bourguignon
stevige rode Bourgogne

Bonenschotel
stevige rode als Zuid-Afrikaanse Shiraz of krachtige Languedoc

Bouillabaisse
stevige rosé of kruidige witte uit de Provence

Bresaola
Valpolicella of jonge Chianti

Ceasar Salad
Californische Chardonnay

Carpaccio
fruitige rode als Barbera d’Alba of jonge Toscaanse Sangiovese

Cassoulet
stevige rode uit de Franse Sud-Ouest als Cahors

Charcuterie
jonge, fruitige rode als Beaujolais, rode Loire, Rhône, soepele Cabernet Sauvignon

Chili con carne
stevige rode als Zinfandel of Shiraz

Chinees
aromatische witte (met eventueel wat restzoet) zoals Riesling en Gewürztraminer, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, niet te zware Pinot Noir

Chocolade
zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, PX sherry
droog (enkel bij pure chocolade): Zinfandel

Chorizo
tegelijk kruidig en fruitig rode als Rioja Crianza of Ribera del Duero

Coq au Vin
goede Pinot Noir uit de Bourgogne

Couscous
droge rosé, kruidige Shiraz of Primitivo, Libanese rode

Crème brulée
rijke, zoete wijn als Sauternes, Beerenauslese, versterkte Muscat

Crèpes
zoete mousserende wijn als Moscato d’Asti

Crudités
fris droog wit als Pinot Blanc, Pinot Grigio, Muscat d'Alsace

Currie
wit: Chardonnay, droge Muscat, Gewürztraminer
rood: Shiraz, Rioja

Dim sum
fris droog wit als Chileense Sauvignon of een Moelleux (halfzoet)

Duif
volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello)

Eend
algemeen: rijke rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Californische Pinot Noir, Shiraz.
met sinaasappel: rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Chardonnay

Eieren
roerei met zalm: Champagne of vergelijkbare mousserende wijn of een droge Muscat

Fazant
mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion

Foie gras
edelzoete wijnen uit Alsace, Sauternes, Tawny Port, Cream Sherry, Jurançon

Forel
Apremont (Savoie), Riesling uit Duitsland, Oostenrijk of Alsace, Chablis

Fruits de mer
Witte Bergerac, Muscadet, Pinot Blanc, Soave, Albariño (Rías Baixas), Vinho Verde

Fruitsalade
versterkte Muscat, Moscato d'Asti

Gans
wit: Riesling Spatlese uit Pfalz
rood: rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol

Gazpacho
Fino, jonge Sauvignon

Gehakt
Rhône, Minervois, Chianti

Goulash
stevige fruitige rode uit de Languedoc, jonge Spaanse wijnen op basis van tempranillo, Zinfandel

Haas
stevige rode Bourgogne uit de Cote de Nuits, Barbaresco, Ribera del Duero

Ham
Iberico: Fino of Amontillado Sherry
Prosciutto: licht fruitig rood als Barbera, Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio

Haring
frisse witte als Muscadet of Fino

Hummus
frisdroge witte als Vernaccia, Pinot Grigio

Kalfslever
vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja, Salice Salentino

Kalfsvlees
wit: volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace
rood: rijpe Bourgogne of Bordeaux

Kalfszwezerik
witte Bourgogne, complexe Chardonnay, Vintage Champagne

Kalkoen
grote keuze aan zowel rood als wit, op z'n Amerikaans met Zinfandel

Kaviaar
Champagne of Chablis

Kip
alleskunner in wit en rood!

Konijn
elegant rood zoals bijv. Bourgueil of Crus uit de Beaujolais

Krab
complexe witte Bourgogne of Chardonnay, Viognier, Moelleux, Vintage champagne

Kreeft
grote witte Bourgogne (Meursault, Puligny-Montrachet) of een mooie houtgerijpte kwaliteits Chardonnay uit de Nieuwe Wereld

Kwartel
middelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane (Chianti)

Lam
goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Cabernet en Bordeauxblends, Rioja

Langoustine
Albariño, niet te volle Chardonnay, Fino sherry

Lasagne
Rosso di Montepulciano, Nero d’Avola (Sicilië), Zuid-Italiaanse Primitivo

Makreel
frisse witte wijn als Muscadet of Vinho Verde

Mexicaans
stevige rode als Zinfandel

Mixed grill
jonge rode Merlot, Cabernet of Beaujolais

Mosselen
lichte, droge witte zoals Muscadet, Bergerac, Soave, Verdicchio

Moussaka
ferme rode als Nemea, Rioja, Toscane, Languedoc

Noedels, Japanse
Fino sherry of een Moelleux (halfzoet)

Noten
versterkte zoete wijn als Madeira, Oloroso sherry, Tawny port

Olijven
aperitief: Fino sherry
verwerkt: kruidige rode uit bijv. Rhône of Provence

Oesters
Champagne (Blanc de Blancs), Chablis, Muscadet, Picpoul-de-Pinet

Ossenstaart
krachtige rode wijnen als Brunello, Ribera del Duero, Châteauneuf-du-Pape, Shiraz

Osso bucco
tannine-arme rode als Valpolicella of wijnen op basis van Pinot Noir

Paddestoelen
rijpe rode Bourgogne, Rioja, Bordeauxblend

Paella
stevige Spaanse of Zuid-Franse rosé

Paling, gerookt
Fino sherry of Prosecco Spumante

Paprika, gevulde
pittig-fruitige rode wijnen als Zinfandel, Rioja

Parelhoen
wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne
rood: elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune

Pasta
roomsaus: Pinot Grigio, lichte Chardonnay, Bianco di Custoza
tomatensaus: Negroamaro of Nero d’Avola
vleessaus: Valpolicella, Chianti, Rosso Piceno, Rosso di Montalcino

Paté
fruitig rood als Beaujolais of Moelleux(halfzoet)

Patrijs
rijpe Cornas of Saint-Joseph, Barbaresco, grote rode Bourgogne

Pizza
fruitige rode als Barbera, Sangiovese, Merlot

Quiche
droge witte uit Alsace, Pfalz, Bergerac, Chardonnay

Ratatouille
rosé of stevig Zuid-Frans rood (Côtes du Roussillon), Zinfandel

Ree
stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre (Bandol, Minervois), Rhôneblends, Syrah en Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland

Roerbakgebakken groenten met vis, kip of varkensvlees
frisse witte als Sauvignon, rosé

Salades
Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, rosé

Sardines
frisse witte als Vinho Verde, Soave, Muscadet

Sint Jacobsschelpen
witte Bourgogne, champagne

Slakken
frisse witte zoals Chablis, rosé of rode Côtes du Roussillon

Soufflé
kaas: rood in Bordeauxstijl, Pinot Noir
vis: wit in Bordeauxstijl (Bergerac), Chardonnay
zoet: Beerenauslese

Stoofschotels
rundvlees: stevige Cabernet, Zinfandel, Saint-Joseph, Barolo, Côte de Nuits
lam: Rhône (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc, Salice Salentino, Vino Nobile di Montepulciano
wild: Barbaresco, Barolo, Noord-Rhône, stevige rode Bourgogne

Struisvogel
stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuid-Afrika of Argentinië

Sushi
droge witte wijn uit de Elzas of Duitsland, Champagne of Prosecco Frizzante

Tapas
droge sherry van het type Fino, rosé

Tarbot
gerijpte witte Bourgogne (Chablis, Côte de Beaune) of top Chardonnay

Tempura
frisse witte als Sancerre, Sauvignon, Riesling

Thais
strakke Sauvignon Blanc

Tong (orgaan)
stevige rosé of fruitige rode zoals Crus du Beaujolais, rode Sancerre

Tong (vis)
witte Bourgogne (Puligny, Chassagne, Meursault etc.), grote Chardonnay, Gavi

Tonijn
fruitige rode als Merlot en Pinot Noir, houtgerijpte rosé

Uientaart
Alsace, Sauvignon

Varkensgebraad
wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling
rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro

Wild
Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Italiaans rood als Brunello of Barolo

Wild zwijn
wit: rijpe houtgerijpte Chardonnay
rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Toscaanse Sangiovese (Brunello), Pomerol

Zalm
wit: vrij vol wit als Chardonnay, Bourgogne, champagne, Alsace
rood: Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland
gerookt: Alsace, Chardonnay (met licht hout), Blanc de Blancs champagne

Zuurkool
Riesling of Pinot Blanc uit Duitsland, Oostenrijk of Elzas

Zwaardvis
stevige Chardonnay uit de Bourgogne of Limoux of uit Californië

Eenvoudige vuistregels
Als er bij een diner verschillende wijnen worden geserveerd, bestaan voor de volgorde ook enkele globale richtlijnen, te weten:

- eenvoudige wijnen komen vóór betere;
-lichtere vóór zwaardere;
- droge vóór zoete;
- jonge vóór oudere;
- witte vóór rode.

Even geduld a.u.b.