Costers del Priorat is ontstaan uit een groepje bevriende wijnmakers, die in Priorat mooie, elegante wijnen willen maken. Los van de oude tradities, die vaak loodzware, jamachtige wijnen voortzetten.
Spaanse rode wijn met de geur van rijp rood fruit, verfijnd eikenhout en een pittige kruidigheid. De smaak is vol, krachtig en aromatisch. Zeer geschikt bij wild en rundvlees of kruidige ovengerechten.
Laten we voorop stellen dat het niet makkelijk is om druiven te verbouwen in Priorat. Het is er warm en droog, de grond is arm en de wijngaarden op de steile hellingen zijn moeilijk te bereiken. Het is een onherbergzaam gebied, waardoor eigenlijk alles met de hand moet worden gedaan.
De Petit Pissarres is een blend van 60% garnacha tinta (grenache) en 40% carignan (samso in het Catalaans). Het is de instapper van Costers del Priorat, maar die naam doet eigenlijk te kort. Het is dan misschien een Petit, maar een kleintje is het zeker niet. Jeugdige tannines gaan hand in hand met donkere fruittonen. Een wijn om mee op te warmen op koude winterdagen.
De Pissarres is de grote broer, de Proriat. Hiermee laat de wijnmaker, Josep Mas Barberà, zien dat hij klaar is met de robuuste Prioratstijl. Hij is een van de eerste die de druiven oogst om overrijpheid te voorkomen. Geen jammystijl, maar een elegante, rode wijn waar nog wat frisheid in zit.
De wijnstokken in Priorat zijn oud, soms wel 100 jaar. Je begrijpt dat, in combinatie met hete zomers en weinig neerslag, het rendement extreem laag is. Het resultaat is echter een enorm gecontreerde, rode wijn.
Clos Cypres is het vlaggenschip van Costers del Priorat. Zoals de naam al doet vermoeden, is het een single vineyard wijn. De wijn wordt gemaakt van de honderd jaar oude carignanstokken. Een prachtige, volle rode wijn, die maar liefst 18.5 van de 20 punten scoorde bij Decanter.
De wijnen van Costers del Priorat zijn gemakkelijk te bestellen via onze website: