Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op smaakprofiel
  • Rood
  • Wit
  • Rosé
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op dranksoort

Dominio do Bibei

Ribeira Sacra - Spanje

Dominio do Bibei

De ruige en afgelegen Ribeira Sacra is misschien wel een van de spannendste wijnregio’s van Spanje. De naam betekent letterlijk ‘heilige oever’. Daar begrijp je wel iets van wanneer je de adembenemend steile hellingen ziet. Vergelijkingen met de Mosel of de Noord-Rhône zijn geenszins onterecht. Ribeira Sacra is de jongste appellatie van Galicië. De wijncultuur is er echter eeuwenoud. De Romeinen legden de basis voor de terrassen. De cisterciënzers en benediktijnen vervolmaakten ze in de zesde eeuw. Bijzonder aan de regio is dat het merendeel van de productie rood is. Dit in tegenstelling tot de rest van Galicië, dat juist bekend staat om z’n witte wijnen. Ook vrij uniek is de focus op inheemse druivenrassen. Hier zijn niet tempranillo of garnacha koning, maar onder meer mencía en brancellao voor rood en godello en albariño voor wit.

Dominio do Bibei bevindt zich in Quiroga-Bibei, een van de vijf subzones van het gebied. Het domein is het geesteskind én levenswerk van Javier Dominguez, zelf afkomstig uit de streek. Hij kocht 125 hectare, met als doel de oude terrassen te herstellen om zo het eens grootse wijngaardareaal te doen herleven. Momenteel is 45 hectare beplant met druivenstokken. De steile wijngaarden met granieten en leistenen bodems liggen op een hoogste tussen 300 en 670 meter, aan de rivier de Sil. De leeftijd van de stokken varieert tussen 15 en 100 jaar. Gezien de extreme omstandigheden is het onmogelijk de wijngaarden met machines te bewerken. De kelder is modern, minimalistisch en gebaseerd op de traditionele werkwijze van weleer. Er wordt uitsluitend gewerkt met behulp van zwaartekracht. Ook worden er diverse houten en cementen vaten gebruikt, terwijl stalen tanks maar weinig gebruikt worden.

De wijnen van het domein zijn terroir-typisch, variëtaal-gedreven en welhaast Bourgogne-achtig van karakter. Puur, transparant en bijna on-Spaans lichtvoetig en elegant. Niet voor niets wordt Dominio do Bibei door wijncritici als Jancis Robinson en Robert Parker gezien als een van de topproducenten van Ribeira Sacra. Terecht genieten Javiers wijnen een cultstatus onder kenners.

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.