De bekendste witte wijnen op een rij

1. Chardonnay

Chardon-nee of chardon-ja? De een houdt er van, de ander moet er niets van weten. Dat is eigenlijk best gek, want chardonnay is niet voor één gat te vangen. In een koel klimaat blijft hij fris met tonen van appel en citrus. Maar ook een gematigd of zelfs warm klimaat is prima voor chardonnay. Dan ontstaan er aroma's van steenfruit en tropisch fruit. Soms worden deze wijnen ook op houtgerijpt, wat de wijn voller maakt. 

Frisse chardonnay? Limoux Océanique
Houtgerijpte, volle chardonnay? > Revelation Chardonnay

2. Sauvignon blanc

Een knisperende sauvignon blanc is bij velen geliefd. Het is een druif met een enorm aromatisch karakter en frisse zuren. Marlborough (Nieuw-Zeeland) staat bekend om hun sauvignon blancs met uitgesproken aroma's van tropisch fruit. Ook de Loire (Frankrijk) heeft faam verworven met de druif. Hier zijn de aroma's iets groener, zoals bijvoorbeeld versgemaaid gras.

Typisch Nieuw-Zeelands? The Grape Whisperer
Een Franse klassieker? Domaine du Fraise Touraine

3. Pinot Grigio

Deze druif gaat door het leven met twee namen: pinot gris en pinot grigio. Die laatste is inmiddels een wereldwijde hit. Het is een toegankelijke, witte wijn met frisse zuren. Een echte dorstlesser. De druivenras begon zijn carriere in Italie, maar staat inmiddels over heel wereld aangeplant. 

Pinot grigio proberen? Madregale Pinot Grigio

4. Chenin blanc

Chenin blanc geniet misschien nog niet zoveel bekendheid als chardonnay of sauvignon blanc, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Hij duikt steeds vaker op. Zijn oorsprong ligt in de Loire, waar de druif wijnen in alle stijlen maakt. Van mousserend tot zoet en alles wat er tussen zit. In Zuid-Afrika zijn ze ook gek op chenin blanc. Daar werd hij eerst 'steen' genoemd, maar daar zijn ze toch een beetje van afgestapt. Een chenin blanc heeft, net als sauvignon blanc, vrij hoge zuren. 

Zuid-Afrikaanse chenin? DeMorgenzon Chenin Blanc
Dessertwijn uit de Loire? Moulin de Chauvigné

5. Riesling

Tot slot de koning van de druivenrassen: riesling. Net zo'n kameleon als chenin blanc. Riesling bestaat er in een strakdroge versie tot zeer zoet en zelfs mousserend in de vorm van sekt. De Moezel staat natuurlijk bekend om haar prachtige rieslings, maar ook in de rest van Duitsland is de druif actief. Er komen ook prachtige exemplaren uit Frankrijk, Australie en Nieuw-Zeeland. 

Riesling uit de Elzas? Domaine Engel Riesling
Een droge Duitse riesling? Von Buhl Riesling

johan
10
Vinden de wijn heerlijk goede prijs kwaliteit. Goede bezorging...
N.C. stoutjesdijk
10
Goede snelle service.
Esther
9
Heb de slagers gin besteld wat erg makkelijk ging, zou de volgende dag bezorgt worden, jammer genoeg doet post nl zijn werk niet meer zo geweldig dus heb hem zelf moeten ophalen bij een distributie centrum...
Even geduld a.u.b.