Agnolotti del plin met salieboter

Tijd voor een echte Italiaanse avond! We schakelden de hulp van Saskia (@saskiaenwijn) in om een regionale specialiteit op te zoeken. Agnolotti del plin is een lokale lekkernij uit Piëmont. De naam komt van het dialect ‘plin’, wat eigenlijk staat voor hoe de pasta wordt gemaakt, het kneepje. In Italië gebruiken ze voor deze pasta de restjes stoofvlees die over zijn. Vandaar dat we in dit recept niet ingaan op hoe het stoofvlees is gemaakt. Lokaal wisselen de restjes altijd dus de smaak van de pasta smaak varieert.

Benodigdheden voor 4 personen:

  • Pastadeeg
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gr spinazie
  • 1 ei
  • Stoofvlees van een andere avond
  • 100 gr + 100 gr Parmezaanse kaas voor in de pasta en voor eroverheen
  • 10 blaadjes salie
  • 100 gr boter
  • 250 gr tomaatjes
  • Snufje zout

Bereiding:

  1. Maak van het pastadeeg fijne dunne lappen en leg deze klaar zodat er een vulling op kan komen.
  2. Meng voor de vulling in een keukenmachine het stoofvlees, de spinazie, de knoflook, het ei en de Parmezaanse kaas tot een mooi mengsel.
  3. Leg met een lepeltje hoopjes vulling op het pastadeeg, ter grootte van een amandel. Zorg voor voldoende ruimte tussen de bolletjes, zo’n 1,5 cm.
  4. Bestrijk de randjes tussen de vulling met water. Vouw nu het deeg over de vulling heen.
  5. Nu komt de ‘plin’. Knijp de randjes tussen de vullingen in. Dit kan door de duim en wijsvinger tegen het deeg aan te zetten en te knijpen. Het deeg wordt dus niet plat, maar krijgt een opstaand randje.
  6. Snijd de rand waar het deeg dubbel is gevouwen met een kartelwieltje.
  7. Snijd de agnolotti’s los van elkaar door tussen de vullingen te snijden met het kartelwieltje. Snijd dit van onder naar boven, dan komt het kartelrandje mooi over de pasta heen te staan.
  8. Zet de oven aan op 180 graden. Plaats hier de tomaatjes in tot de rest van het gerecht klaar is.
  9. Breng water aan de kook in een grote pan en voeg hier een snufje zout aan toe.
  10. Doe in een koekenpan een flinke klont boter. Voeg hier de salieblaadjes aan toe wanneer de boter gesmolten is. Laat deze niet bruin worden.
  11. Kook de agnolotti gaar in het water. Dit gaat vrij snel doordat het vers is: 4 à 5 minuten.
  12. Giet de pasta af en voeg deze toe aan de salieboter.
  13. Serveer met de Parmezaanse kaas en de tomaatjes uit de oven.

 

Bronvermelding: Saskia en wijn
  Recept downloaden

Tenuta Olim Bauda Barbera d'Asti Le Rocchette 2019

Italiaanse rode wijn uit Piemonte, gemaakt van frisse barberadruiven. Met z'n volle, sappige smaak een uitstekende maaltijdwijn. Heerlijk bij kruidige pasta, vlees en wild.

16
Perswijn
2019
Perswijn: 16 punten

Cassis, pruimen, kruidkoek, mooi intens, mooi zoetzuur fruit, laurierdrop, mokka, smaakvol
93
Vinous
2019
Vinous: 93 punten

This deceptively mid-weight Barbera packs quite the punch. It's a great example of Asti at its best. Floral accents lift the bright, saline finish.
91
Vinous
2018
Vinous: 91 punten

Crushed red berry fruit, blood orange, mint, spice and licorice lend quite a bit of nuance to a Barbera that marries fruit richness with energy and persistence. This is very nicely done.
16
Perswijn
2017
Perswijn: 16 punten

Zoet donker fruit, laurierdrop, peper, koffie, intens, sterk zoetzuur, rijpe tannine, lang
Even geduld a.u.b.