Lekkere wijn recepten

Kippendij van de grill met couscous

Ingrediënten

  • 200 gram couscous
  • ½ komkommer, in kleine blokjes
  • 125 gram tomaten, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijn gesneden
  • 1 eetlepel verse munt, fijngesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 8 stuks kippendij, met vel
  • 100 gram gehakt, van kip of half-om-half
  • 1 ei, losgeklopt
  • 8 gedroogde abrikozen, bij voorkeur wilde abrikozen, fijngesneden
  • 4 eetlepels walnoten, gehakt
  • 75 gram gemengde jonge sla (mesclun) of een kruidensla van peterselie, munt en kiemen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding

  • Meng het gehakt met de fijngesneden abrikozen en walnoten. Roer het ei erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd het bot uit de kippendij door aan de binnenkant van de dij met een scherp mes langs het bot te snijden.
  • Leg de uitgebeende dijen naast elkaar met het vel naar beneden op een grote snijplank en leg er plastic folie overheen. Plet met de bodem van een zware steelpan de kippendijen zodat ze overal even dik zijn.
  • Verwijder dan het folie. Verdeel het gehakt in acht porties en leg op elke dij een bolletje van het gehakt.
  • Vouw het dijen vlees om het bolletje gehakt heen dicht en bindt met twee touwtjes vast.
  • Smeer de dijen in met wat olijfolie en bestrooi met zout. Bak ze op een niet te hete grill of barbecue aan alle kanten in 15 tot 20 minuten gaar.
  • Bereid in de tussentijd de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer dan komkommer, tomaat, peterselie en munt samen met de olijfolie door de nog warme couscous. Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de sla in een kom met de eetlepel citroensap en de twee eetlepels olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de couscous over de borden. Serveer met de aangemaakte sla en geef twee dijtjes per persoon.

Wijn-spijs: Albrizzi, Salento
De Albrizzi is kruidig met laurier en drop, heeft een licht bitter en een goede zoet-zuur balans. Die zoet-zuur balans vinden we ook in het gerecht: de frisheid vinden we in tomaat, komkommer en dressing, het zoet in de vulling van de kip, de abrikoos. Mooie combinatie waarbij het licht bitter in de wijn wegvalt tegen de hartigheid van het gerecht.

  Recept downloaden

Cantine Due Palme Salento Albrizzi 2020

Dieprode wijn uit Zuid-Italië, met het aroma van gestoofd fruit en nieuw eikenhout. Prima wijn om zo te drinken. Maar de volle, zachte smaak combineert ook goed met gekruide schotels, pizza of barbecuegerechten.

Perswijn
2020
Perswijn: 3,5 sterren

Rode en zwarte bessen, rook, zoetzuur, goede tannine, kruidig
Gilbert & Gaillard
2019
Perswijn
2018
Perswijn: 4,5 sterren

Warm en intens, pruimen en chocola, sappig en smaakvol, milde tannine, verleiding
Even geduld a.u.b.