Lekkere wijn recepten

Lamsbout uit de oven à la Mouchão

Hoofdgerecht voor 8-10 personen

Ingrediënten

  • 2 biologische lamsbouten (bijvoorbeeld van Texels lam), samen ongeveer 2 kilo
  • 8 tenen knoflook, fijngewreven met een royale hoeveelheid grof zeezout
  • 2 eetlepels pimentão doce (pasta van rode paprika, te koop bij Portugese delicatessenwinkels), of anders zoet paprikapoeder
  • 2 volle eetlepels olijfolie
  • 2 grote uien, in ringen
  • 2 laurierbladeren, gekneusd
  • 4 kruidnagels
  • grote bos peterselie, zeer grof gehakt
  • 1 blokje runderbouillon, verkruimeld
  • 250 ml witte wijn
  • 100 ml water
  • 10 plakjes ontbijtspek
  • 1 kilo aardappels, geschild en in grote stukken gesneden

Bereiding

  1. Begin voor het beste resultaat een dag van tevoren met het vlees (maar voeg de aardappels pas vlak voor het koken toe).
  2. Meng de knoflook, paprikapasta en olijfolie door elkaar. Wrijf hiermee de lamsbouten grondig in.
  3. Verdeel de uienringen over de bodem van een diepe braadslee of ovenschaal en leg de lamsbouten erop.
  4. Verdeel de laurierbladeren, kruidnagels, peterselie en de kruimels van het bouillonblokje over het vlees.
  5. Giet dan de wijn en het water over het vlees.
  6. Bedek de lamsbouten met de plakken ontbijtspek.
  7. Verwarm de oven voor op 170-180 °C.
  8. Leg voor het gerecht de oven in gaat de stukken aardappel op het vlees en dek de braadslee goed af met aluminiumfolie.
  9. Laat de lamsbouten ongeveer 3 uur in de oven staan, of tot het vlees van het bot valt.
  10. Laat het vlees 10 minuten rusten. Haal dan het vlees van het bot en leg het op een serveerschaal, met de stukken aardappel. Giet (een deel van) het braadvocht eroverheen.
  11. Serveer met groenten van het seizoen of met een frisse salade van sla en tomaat.
  Recept downloaden

Herdade do Mouchão Alentejo Dom Rafael Tinto 2020

Portugese rode wijn met een ingetogen aroma van rijp zwart fruit en licht gebrande nuances. De smaak is vol, pittig en aanhoudend. Lekker bij gegrilde gerechten van vlees, groente of zelfs een kruidige visschotel.

Herdade do Mouchão Alentejo Ponte Tinto 2019

Fraaie en intense rode wijn met nuances van kruiden, jammig fruit en rijpe nuances van leer. De smaak is fris en krachtig; de afdronk evenwichtig, vol en aromatisch.

8,5
Hamersma
2017
De Grote Hamersma: 8,5

Dat rijpe donkere fruit, die tonen van cacao en specerijen, die hartverwarmende alcohol in bedwang gehouden door gespierde tannines.
Even geduld a.u.b.