Lamsschenkel met São de Miguel

Wijnkoperij Platenburg is gek op wijnspijs. Dat deelden we al af en toe op onze instagram-kanaal, maar vanaf heden kun je elke #wijnspijswoensdag een nieuw recept verwachten. We hebben de handen ineen geslagen met Susan van Mrs Grill, Leanne van Just Leanne en Saskia van Saskiaenwijn

Mrs Grill trapt af met deze overheerlijke, kruidige lamsschenkel die wij perfect vinden passen bij Colheita Seleccionada van São Miguel, een mooie - net zo kruidige - rode wijn uit Alentejo, de warme streek van Portugal.

Reken ongeveer een kwartier voor de voorbereiding en daarna is het stoven maarrrr... Ondertussen kunt u alvast de wijn voorproeven. Geniet ervan! 

Ingrediënten voor lamsschenkel

Deze ingrediënten zijn goed voor 3 tot 4 personen.

  • 4 x lamsschenkel
  • 35 gram bloem
  • 80 ml olijfolie
  • 4 tenen knoflook, fijngesneden
  • 2 x rode ui, fijngesneden
  • 2 x wortel, in stukken
  • 2 eetlepels tijm
  • 185 ml witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • 600 gram aardappel met schil, hardkokende
  • 150 gram gemixte olijven zonder pit
  • geraspte citroenschil van 1 citroen

Bereidingswijze

  1. Zorg dat je lamsschenkel op kamertemperatuur is en haal ze dan door de bloem heen en zorg dat de lamsschenkel in zijn geheel licht bedekt is met bloem. Verwarm daarna je stoofpan met een laagje olijfolie op een medium warmte, wanneer de pan warm is leg je hier de lamsschenkel in tot deze een licht bruine kleur heeft. Haal daarna de lamsschenkel uit de pan en leg aan de kant.

  2. Doe nu wat extra olijfolie in de stoofpan en voeg de knoflook, ui, wortel en tijm toe en laat dit voor 2 tot 3 minuten al roerend meebakken. Wanneer de knoflook en ui zacht worden kun je de lamsschenkel toevoegen. Verhoog de warmte en voeg hier direct de witte wijn aan toe. Roer dit af en toe goed door en neem daarbij alles was op de bodem ligt mee en laat de wijn iets inkoken. Voeg nu de bouillon toe en verlaag de warmte terwijl je de deksel terug doet op de pan en deze voor 2 uur laat sudderen.

  3. Na 2 uur sudderen doe je de deksel van de pan en voeg je de olijven toe en de aardappel welke je in parten hebt gesneden. In 45 minuten kook je de stoof door totdat de lamsschenkels heel zacht zijn. Je kunt dit op een lage warmte laten staan tot de stoof de gewenste dikte heeft.

  4. Om te serveren haal je per persoon een lamsschenkel uit de stoof met daarbij een soeplepel (of zeef als je minder vocht mee wilt nemen) met daarin vooral de aardappel, olijven en wat vocht met de kruiden. Raspt bij het uitserveren nog een beetje citroenschil over het bord en wat extra tijm.

 

 

Bronvermelding: Mrs Grill
  Recept downloaden

1

Herdade de São Miguel Alentejano Colheita Seleccionada Tinto 2019

Wijn uit Portugal - Alentejo

Portugese rode wijn met een krachtig aroma van rijp rood fruit (bramen en bessen) en fijn eikenhout. De smaak is vol, aromatisch en aanhoudend. Heerlijk bij gegrild lams- of rundvlees, maar ook na de maaltijd.

Nadien de Visser

Aanbeveling van onze wijnadviseur Nadien de Visser

"Er woont een vriendin van me in de Alentejo, dus ik ben vaak in deze streek te vinden..." Lees meer

8,80

Vanaf 12 flessen 8,07 per fles

Even geduld a.u.b.