Paddenstoelenrisotto met nebbiolo uit de Langhe

Just Leanne zet twee keer per maand een heerlijk #wijnspijsidee online op instagram. Zij maakt het gerecht, wij verzinnen de wijn. Dit keer een smeuïge paddenstoelenrisotto met een nebbiolo uit de Langhe.  

Ingrediënten

  • 2 sjalotten - gesnipperd 
  • 2 tenen knoflook - in dunne plankjes 
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 10 gr gedroogde paddenstoelen - in stukjes 
  • 2 el gedroogde Italiaanse kruiden 
  • 400 gr paddenstoelenmelange - in stukjes 
  • 300 g risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 750 ml kokend water
  • 2 bospaddenstoelenbouillontabletten
  • 100 gr geraspte parmezaanse kaas 
  • 125 gr mascarpone krulpeterselie

Bereidingswijze van de paddenstoelenrisotto

Verhit de olie in een grote pan en bak de sjalot, de knoflook en gedroogde paddenstoelen kort aan. Bak daarna de paddenstoelen 5 minuten mee, samen met de Italiaanse kruiden. Schep de risottorijst erdoor en bak 2-3 minuten tot de korrels glazig zijn.

Voeg de wijn toe en laat de rijst de wijn op laag vuur helemaal opnemen. Giet ondertussen het kokende water over de bouillontabletten. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg weer een scheut toe en ga door tot de rijst beetgaar is. Dit duurt ca. 20 minuten.

Schep de mascarpone door de risotto en warm 1 minuut mee. Neem de pan van het vuur, voeg de helft van de parmezaanse kaas toe en breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat de risotto met de deksel op de pan nog 5 min. staan. Schep in diepe borden en strooi de rest van de kaas en wat krulpeterselie eroverheen.

Wat drink je bij paddenstoelenrisotto?

Wij kiezen voor de nebbiolo van Monchiero Carbone uit de Langhe. De aardse tonen van de nebbiolo passen uitstekend bij de paddenstoelen. De hoge zuren en tannine die nebbiolo zo kenmerken worden verzacht door de romigheid van het gerecht. 

Liever een witte wijn? Dan hebben we een chardonnay van het wijnhuis Olim Bauda voor je. Ook Piemonte, maar wel met een Bourgondische touch. Dat wil zeggen: een romige, houtgerijpte chardonnay - een perfecte match bij de smeuïge risotto. 

Bronvermelding: Just Leanne
  Recept downloaden

Monchiero Carbone Langhe Nebbiolo Regret 2022

Op-en-top verfijnde nebbiolo van Monchiero Carbone, met de kenmerkende, milde roero-tannine. Mede daardoor een ideale begeleider van vleesgerechten.

Tenuta Olim Bauda Piemonte Chardonnay I Boschi 2021

Volle, droge witte wijn uit Italië. Met zijn intense aroma van tropisch fruit en verfijnd eiken past deze chardonnay perfect bij vis, maar ook bij kalfsvlees met room en paddenstoelen.

Perswijn
2021
Perswijn: 5 sterren

Hij heeft wat toast, is open, met wat karamel en citrus; de smaak heeft sap, vulling en structuur, met lengte en goede zuren.
15
Perswijn
2019
Perswijn: 15 punten

Rijpe citroen, kweepeer, anijs, vanille, vol, romig, ook structuur
Even geduld a.u.b.