Romige pasta met citroen, peterselie en pijnboompitten

Hoofdgerecht: 4 personen Bereiding: ca. 25 minuten

Dit heerlijke pastarecept is een schot in de roos in de zomermaanden. Romig door de crème fraîche, maar fris en licht door de peterselie en citroen. Ook nog eens vegetarisch. Win-win. Of wijn-wijn, want we hebben uiteraard ook twee bijpassende wijnen voor u uitgezocht. U mag kiezen: wit of liever rosé?

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout
  • 75 gram pijnboompitten
  • 300 gram verse pasta
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie (geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas)

Bereiden

  • Was de schil van de citroen goed schoon. Rasp de schil eraf en pers de citroen. 
  • Pel en snipper sjalot en knoflook
  • Verhit de olie in een wok en bak op laag vuur sjalot, knoflook en pijnboompitten ca. 5 minuten.
  • Breng intussen een grote pan met water en wat zout aan de kook.
  • Kook de pasta in 3 à 5 minuten beetgaar en giet af.
  • Roer de helft van de citroenschil en alle crème fraîche door het sjalotmengsel als de sjalot glazig is. 
  • Breng de saus op smaak met citroensap en versgemalen peper.
  • Schep de pasta en de peterselie door de saus.
  • Breng op smaak met nog wat citroenrasp, een beetje citroensap, peper en zout. 
  • Serveer direct. Geef er eventueel geraspte Pecorino of Parmezaanse kaas bij.

Wijnspijs: Monte del Frá Custoza, Ca del Magro
Deze smeuïge pasta is door de room en kaas zacht en tamelijk vullend, maar komt door de citroen en peterselie ook vief, fris en licht over. Die combinatie van rond, rijp en fris zit ook in deze Ca del Magro, een geurige, fruitige witte wijn met aroma’s van bloemen en abrikoos en een opwekkende afdronk. 

Wijnspijs: Mourgues du Gres
Fruitige, kruidige rosé uit Costières de Nîmes. Spannende rosé van 50% syrah, 40% grenache en 10% mourvèdre. Dat druppeltje mourvèdre maakt 'm net even wat spannender. Iets meer power. In combinatie met de pasta zorgt de rosé voor balans. De frisse fruitigheid maakt je mond weer schoon voor het volgende hapje. Heerlijk! 

 

 

  Recept downloaden

Château Mourgues du Grès Costières de Nîmes Galets Rosés 2023

De elegante, fruitige rosé van Mourgues du Grès, één van de beste producenten in Costières de Nîmes, is gemaakt van syrah, grenache en mourvèdre. Enige uren schilinweking zorgen voor de iets donkerdere tint.

Danielle Duijvestijn

Aanbeveling van onze wijnadviseur Danielle Duijvestijn

"Château Mourgues du Grès in Nîmes maakt een behoorlijk aantal wijnen, allemaal biologisch gecertificeerd. Vrijwel alles dat uit hun handen komt is loepzuiver in stijl..." Lees meer

Perswijn concours
2022
Perswijn Wijnconcours:

Open, kruidig, garrigue, rood fruit, kersen, bramen, goed sap, fijne zuren, goede structuur en kracht, opwekkend bitter
90
Wine Anorak
2021
WineAnorak.com | Jamie Goode: 90 punten

Sweetly aromatic with cherry and strawberry fruit, showing full fruity flavours with nice texture. Has some depth to it with a warm spicy edge to the red fruits. Very fresh and fine.
9-
Hamersma
2021
De Grote Hamersma: 9-

Zonnig en kruidig van geur, vol en fruitig van smaak, warm en welwillend van afdronk. En ondanks al die zuidelijke weelde en liefde, fijn en fris. Puur en zuiver, eerlijk en oprecht.
Perswijn
2021
Perswijn: 4,5 sterren

Kersen, aardbeien, kruiden, breed, krachtig, klassiek, vol, mooie zuren

Monte del Frà Custoza Superiore Cà del Magro 2021

Krachtige droge witte wijn uit Italië, met een aroma van geel fruit en anijs. De volle, romige smaak komt goed tot z'n recht in combinatie met fijne visgerechten of romige pasta. 

Ger Platenburg

Aanbeveling van onze wijnadviseur Ger Platenburg

"Uitstekende witte Italiaanse wijnen komen vooral uit het noorden. Mijn favoriet is de Ca del Magro, een project van dochter Marica van familiebedrijf Bonomo, en samengesteld uit diverse druivenrassen waarvan een deel houtrijping heeft gehad dat resulteert in een mooie volle, zachte en rijpe wijn die zeer geschikt is bij een pasta met vis of risotto met truffel..." Lees meer

Elsevier
2022
Elsevier:

Grootse wijn voor een vriendenprijs. Lieflijk wit vol bloesemgeur, plus kruiden en, beheerst, wat ondeugd.
Gambero Rosso
2021
91
Wine Spectator
2021
Wine Spectator: 91 punten

Fine, lightly chalky texture and lively acidity, with notes of ripe melon, honeysuckle, quince paste, beeswax and green almond that are long and focused through the salt-tinged finish.
93
James Suckling
2021
JamesSuckling.com: 93 punten

Fresh and bright with notes of peach pits, apricots, lemons and chopped almonds. Some ash. Medium- to full-bodied, with mineral, peppery and smoky layers. Long and sophisticated. Drink now.
Even geduld a.u.b.