Saskia's Hazenpeper

Wanneer er hazenpeper gemaakt gaat worden, is dat natuurlijk het allerleukste als er een écht familie recept gebruikt kan worden. Ik belde mijn opa op voor het ultieme recept en ging aan de slag in de keuken. Ik kan alvast verklappen: het is ontzettend goed gelukt! Na de nodige voorbereidingen thuis heb ik de hazenpeper in de Wijnkoperij afgemaakt - tot grote vreugde van mijn collega's. Nu rest mij de eer om dit heerlijke recept met jullie te delen. Pak het boodschappenlijstje er alvast bij, want dit wilt u! 

Ingrediënten:

  • 4 hazenbouten
  • 1 fles rode wijn, het liefst degene die u er ook bij drinkt
  • 4 el wijnazijn
  • 1 ui (in ringen gesneden)
  • 1 prei (in ringen gesneden)
  • 2 stelen bleekselderij (in stukjes gesneden)
  • 2 tenen knoflook (in schijfjes gesneden)
  • 1 wortel (in stukjes gesneden)
  • 8 peterselietakjes
  • 6 kruidnagels
  • 3 laurierbladen
  • 10 jeneverbessen
  • 15 peperkorrels
  • 1/2 tl rozemarijn
  • 1/2 tl tijm
  • 1/2 tl oregano
  • 1/2 tl marjolein
  • 2 flinke plakken ontbijtkoek (in stukjes, één voor in de marinade, en één voor de dag erna)
  • Bakboter
  • 1 el tomatenpuree
  • Bloem
  • 1 el kersenconfituur
  • 50 gr gerookt spek (in blokjes)
  • 15 zilveruitjes uit het zuur
  • Snuf zout

Bereiding:

  1. Leg de hazenbouten in een kom, leg daarop de ui, prei, bleekselderij, knoflook, wortel en peterselietakjes. Strooi daarover de gedroogde kruiden en de stukjes peperkoek van één plak. Giet daarover de wijnazijn en de wijn. Dek het geheel met folie af en plaats voor 24 uur in de koelkast om te marineren. 
  2. Haal de volgende dag de hazenbouten uit de marinade, laten uitlekken, dep droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper. 
  3. Verhit de pan en braad in de bakboter de hazenbouten aan. Dit kan ook in twee keer zodat de bouten allemaal goed bruin kunnen bakken. 
  4. Zeef de marinade die is overgebleven, bewaar de groenten en kruiden los van de marinade. 
  5. Fruit de groenten en kruiden aan in het braadvocht van het vlees, gedurende 10 minuten. Voeg hier eventueel al wat marinade vocht aan toe.
  6. Voeg hier een eetlepel tomatenpuree aan toe, roer dit goed door en laat zo'n 5 minuten pruttelen. 
  7. Voeg 3 eetlepels bloem toe aan de pan en laat het een paar minuten mee garen. Als dit al snel te droog wordt, voeg dan wat marinade toe aan de pan. 
  8. Voeg de overgebleven marinade toe en laat even indampen. Voeg er vervolgens nog 0,75 liter water aan toe. Roer dit rustig door en breng aan de kook. Voeg hier de stukjes ontbijtkoek aan toe. 
  9. Leg de hazenbouten erbij in de pan en voeg eventueel water toe totdat de hazenpeper onder staat. Laat dit ongeveer 1 1/2 à 2 uur sudderen, al kan langer nooit kwaad. 
  10. Haal de hazenbouten uit de pan en laat deze even afkoelen. Pluk vervolgens de bouten en snijd/trek deze tot de gewenste grootte.
  11. Zeef de saus zodat de groenten en kruiden weer gescheiden zijn van het vocht. Bewaar het vocht in een aparte pan/bak zodat de pan weer vrij is. De groenten en kruiden gebruik je hierna niet meer. 
  12. Bak in de pan de spekjes aan in wat bakboter. Strooi hier wat bloem overheen en meng dit kort. 
  13. Voeg beetje bij beetje het vocht erbij, zodat er een dikkere saus ontstaat. 
  14. Voeg vervolgens de geplukte haas toe en meng dit. Voeg hier vervolgens een eetlepel kersenconfituur en de zilveruitjes aan toe. Laat het geheel nog even pruttelen. 
  15. Het gerecht is goed te combineren met rode kool en aardappels/purée, of bijvoorbeeld een heerlijk Frans stokbroodje!

 

  Recept downloaden

Camino de Caza Almansa Garnacha Tintorera-Monastrell 2021

Een goede begeleider van wildschotels en kruidige gerechten moet krachtig zijn. Met volle, rijpe tannines, zodat ook smaakintense sauzen goed combineren. De geurintensiteit is ook belangrijk, want die bepaalt in sterke mate de lengte en kwaliteit van de afdronk.

8,5
Hamersma
2021
De Grote Hamersma: 8,5

Camino de caza', het jagerspad, leidt door zonnige akkers, langs bramenstruiken, pruimengaarden, cacao-aanplant, kreupelhout, een droog vallend vennetje en door tanninesporen.

Aantrekkelijke rode wijn van de Mont Ventoux

Domaine du Bon Remède Ventoux La Grange Delay 2020

Fraaie Franse rode wijn met een kruidig en fruitig aroma. De smaak is krachtig en evenwichtig. Heerlijk bij geurige stoofgerechten, maar ook bij lams- of rundvlees van de grill.

9-
Hamersma
2020
De Grote Hamersma: 9-

Wat is die 2020 goed geslaagd zeg, rijk, vol en met wufte zuren om ‘m op spanning te houden.
Le Guide Hachette des Vins
2020
Le Guide Hachette des Vins: 1 sterren

A dense and fruity Cuvée that reflects both its terroir and the balance of the 2020 vintage. A sure value!
Le Guide Hachette des Vins
2020
Le Guide Hachette des Vins: 1 sterren

Parfumées de fruits rouges frais, d'épices et d'une pointe minerale qui reflète à la fois son terroir et l'équilibre propre au millésime 2020.
Brons
IWC
2019
International Wine Challenge: Brons

Rich, concentrated fruits of mulberry and raspberry with a peppery backbone. Youthful, exuberant tannins.

Le Champ des Murailles Corbières Camin Nostre Rouge 2021

Volrode, fruitige wijn met nuances van rijpe bessen, bramen en lichte kruiden. De volle smaak is evenwichtig en toegankelijk; uitstekend bij vele vlees- en stoofschotels.

12,90

Vanaf 12 flessen 11,83 per fles

Even geduld a.u.b.