Nederland is een nog piepjong wijnland, waar pas halverwege de jaren zeventig de eerste stokken geplant werden. Dat gebeurde in Zuid-Limburg. Inmiddels heeft de wijnbouw zich verspreid over bijna het hele land, met de grootste aanplant in de provincie Gelderland. De Nederlandse wijnproductie is op dit moment nog heel kleinschalig; voor veel wijngaardeniers gaat het om een uit de hand gelopen hobby. Bedrijven van enige omvang zijn zeldzaam. Er zijn naar schatting 160 wijngaardeniers actief op in totaal minder dan 300 hectare. De kwaliteit van de wijnen wordt steeds beter.
Het Nederlandse klimaat is koel en vochtig, en de bodem is niet overal optimaal voor wijnbouw. Daarom worden buiten Limburg en Zeeland soms speciaal gekweekte druivenrassen gebruikt, die goed gedijen onder deze omstandigheden. Voor witte wijn zijn dat bijvoorbeeld johanniter en solaris, voor rood onder andere regent, cabernet dorsa en pinotin.
Wijnkoperij Platenburg (1894) en Slagerij van Linschoten (1908) slaan de handen ineen. David van Linschoten is de bedenker van deze échte Rotterdamse Gin, die hij speciaal voor het 110-jarig bestaan van de Slagerij introduceerde in 2018.
Frisdroge, fruitige rosé met geurige aroma’s van aardbei, rode kers en groene kruiden. Opwekkend frisse smaak met klein rood fruit en een mooie sappigheid. De finale is elegant en soepel.
Groene appel met wat spetters perensap, een hint van abrikoos: dit soort schakeringen zijn in deze sappige wijn te vinden, een Riesling ook die fris smaakt zonder schraal te zijn.
Heerlijke wijn, fris en tegelijk flirtend met mild. In zijn aroma gaan citrusfruit, voorjaarsbloemetjes en een snufje kruiden fraai en evenwichtig met elkaar samen.
Wat je in deze variant van pinot blanc vooral proeft, is sappig wit fruit – rijpe peer en appel vooral – plus een sympathiek klein zoetje en zachte zuren.
De ronde, vrij stevige, enigszins milde smaak van deze verrassend geslaagde wijn – pinot gris is moeilijk om te cultiveren – heeft elementen van passievrucht, citrus en zuidvruchten.
Toegankelijke, fruitige droge witte wijn met een subtiele geur van appel, peer, meloen en groene kruiden. De smaak is soepel en mooi fruitig met evenwichtige zuren. Aanhoudende afdronk met lichte amandeltonen.
In de geur bloemige tonen en zacht fruit zoals abrikozen, vijgen en een vleugje peer evenals tropisch fruit zoals mango en passievrucht plus een toetsje muskaat. De smaak is levendig, licht kruidig met amandel, noten en een lichte pétillant.
De “Ivar wijnlijn” wordt gemaakt door Ivar Roerink uit Zutphen. In 2014 reisde Ivar af naar Zuid-Afrika om zijn laatste leerjaar van de middelbare hotelschool af te ronde bij één van de best aangeschreven restaurants in Stellenbosch.
Mooie mousserende wijn met een fijne mousse. In zijn aroma gaan bloesem, tropisch fruit, amandel en een snufje rozengeur evenwichtig met elkaar samen.
Nieuw bij wijngaard de Apostelhoeve: Viognier! Dit van origine zuid Franse druivenras doet het enorm goed in het steeds warmer wordende zuid Limburg.
Flesinhoud: 375 ml
De ronde, vrij stevige, enigszins milde smaak van deze verrassend geslaagde wijn – pinot gris is moeilijk om te cultiveren – heeft elementen van passievrucht, citrus en zuidvruchten.