Housesteak & Garibaldi

Een prachtige house steak maak je af met gepofte aardappel en heerlijke groenten! 

  • Voorbereidingstijd - vlees op kamertemperatuur laten komen en 10 minuten voorwerk  
  • Bereidingstijd - 50 minuten bereiden
  • Tijd in totaal - 60 minuten 
  • Aantal personen - 2 personen 

Wat heeft u nodig?

  • Big Green Egg 
  • Aluminiumfolie

Ingrediënten

  • Creekstone house steak à 400 gram 
  • 2 grote aardappels met schil 
  • verzameling aan verschillende kleuren wortels
  • 4 middelgrote tomaten 
  • 2 eetlepels roomboter
  • 4 tenen knoflook 
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels griekse yoghurt of kwark
  • 3 stuks lente ui, fijngesneden
  • koriander naar smaak
  • peper en zout naar smaak
  • Olijfolie 

Voorbereiding

  1. Haal het vlees uit de koelkast en laten deze op kamertemperatuur komen, naar wens kun je er al zout over doen. 
  2. Maak de barbecue klaar voor direct grillen met de cast iron grid op 200 graden en steek deze aan om op temperatuur te komen. 
  3. Meng de roomboter met de knoflook en verdeel dit over de gewassen aardappels met schil. Deze pak je daarna goed in met aluminiumfolie waarna je met een vork een aantal gaatjes in het folie prikt. 
  4. Meng de mayonaise, griekse yoghurt, lente ui en koriander en voeg peper en zout toe naar smaak. Dit bewaar je afgedekt in de koelkast. 

Bereiding

  1. Leg de ingepakte aardappels op de bbq zodat deze in 50 minuten gaar kunnen worden. 
  2. In de tussentijd doe je wat olijfolie op de wortelen en de tomaten. Deze leg je als je aardappels 20 minuten op de bbq hebben gelegen ook op de grill. Draai ze af en toe om. 
  3. Nu is het tijd om de steak te maken. Deze leg je op het gedeelte van het rooster waar je direct grilt. Afhankelijk van de gewenste gaarheid kun je een kerntemperatuur van 49 graden aanhouden. Dit is ongeveer 4 minuten per kant. 
  4. Als het vlees klaar is pak je dit in in aluminium folie. Daarna pak je de aardappel uit en snijdt je deze in, maar niet helemaal door. In het midden vul je de aardappel met het yoghurt mengsel en pak je ook de groenten van de bbq en serveer je deze op het bord. 
  5. Het vlees kun je nu uitpakken in plakken snijden en serveren. 

Wijnspijs

Wat een hit, deze geweldige en originele Chileense rode wijn van de bevlogen wijnmaker Maurizio Garibaldi! Geen dertien-in-een-dozijn-Carmenère of -Cabernet, maar een unieke, terroirgedreven blend van durif, malbec en syrah, afkomstig uit Maipo Valley. Een uitstekende keuze bij dit recept van Mrs Grill.  

Bronvermelding: Mrs Grill
  Recept downloaden

Domaine Bessa Valley Enira Red 2018

Aromatische Bulgaarse rode wijn met de geur van kruiden, specerijen, rijp rood fruit en licht eikenhout. De smaak is vol en zacht. Goed te combineren met kruidige vleesgerechten of harde kazen.

9-
Hamersma
2018
De Grote Hamersma: 9-

Rood met een grote innerlijke beschaving valt ons ten deel. Rijp, bijna wellustig rood en zwart fruit, veel cassis vooral. Compotezoet, fijne specerij, milde tannines, smeuïg en weldadig.
Goud
Concours Mondial
2018
16,5
Jancis Robinson
2016

Maurizio Garibaldi Maipo Costa Durif-Malbec-Syrah 2017

Prachtige rode wijn met een verfijnde geur van bloemen, vers rood fruit (kers, braam), eikenhout en specerijen. De smaak is vol, sappig en harmonieus met rijpe, soepele tannine in de lang aanhoudende afdronk. Probeer ‘m eens bij een stevig vleesgerecht, zoals ossobuco, wild zwijn of lamsbout.

90
Tim Atkin
2017
Tim Atkin MW: 90 punten

The underlying fruit is impressive, with some spice and structure from 40% whole bunches and notes of lavender, thyme and dark berries. Give it time.
92+
Parker
2017
The Wine Advocate: 92+ punten

The wine has grip on the palate, with abundant, fine-grained tannins and very good balance. This is a serious red that should develop nicely in bottle. A triumph over the conditions of the year.
92
Parker
2016
The Wine Advocate: 92 punten

Durif has explosive fruit and flowers, while the Syrah gives it a spicy twist and the Malbec a velvety texture. This has character and is quite original, with a balanced, tasty palate.
92
Tim Atkin
2016
Tim Atkin MW: 92 punten

Formerly labelled as Lemu, this comes from a vineyard at 750 metres in the Maipo Costa region and is a deeply coloured blend of Malbec with 23% each of Durif and Syrah. Firm, muscular tannins, some clove spices from whole bunches and damson and black cherry fruit.
    Toon meer onderscheidingen

28,95 per fles

Even geduld a.u.b.