Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op kenmerk
Zoek op smaakprofiel
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras

De beste seafood-wijnen
koopt u bij ons!

Jaarlijks organiseert Proefschrift de wijnspijscompetitie Aquavinum: de verkiezing van de beste kreeft-, oester- en tonijnwijn van Nederland. Onze wijnen wonnen niet in één, niet in twee, maar in alle drie de categorieën! Een ongekend resultaat, waar we bijzonder trots op zijn.

Proefschrift ontving per categorie een groot aantal inzendingen van diverse Nederlandse wijnimporteurs. De wijnen werden beoordeeld door wijnprofessionals Jan en Kyra van Lissum. In de verkiezing van de beste wijn voor bij kreeft kozen ze een winnaar in twee prijscategorieën, namelijk t/m € 20 en vanaf € 20.

De beste kreeftwijn van 2025: Carignan Blanc 2022 van Ournac Frères

De Zuid-Franse Carignan Blanc van jonge wijnmaker Camille Ournac is tot winnaar uitgeroepen in de categorie beste kreeftwijn t/m € 20. De wijnexperts van Proefschrift proefden de ingezonden wijnen in combinatie met Canadese kreeft, een soort die opvalt door z’n stevige vlees en zoetige smaakimpressie. De jury noteerde: ‘Perfecte combinatie, evenwichtig, sappig en smaakvol. Wijn en kreeft liggen prachtig in elkaars verlengde.’

De beste oesterwijn van 2025: Muschelkalck Riesling 2023 van Domaine Loew

In de categorie beste wijn voor bij oesters werd de biodynamische Muschelkalck Riesling van het gerenommeerde Domaine Loew – we citeren – ‘de grote winnaar’. De jury proefde de inzendingen in combinatie met de no. 4-oester van het beroemde familiebedrijf Gillardeau: een kleine, vlezige oester met een zilte, zoetige en kruidige smaak. De Van Lissums oordeelden: ‘Fraaie combinatie, smaakvol, zuiver en levendig, mooie aansluiting tussen oester en wijn, uitstekende balans en lengte’.

De beste tonijnwijn van 2025: Wild Ferment Assyrtiko 2024 van Gaia Wines

De beste wijn voor bij tonijn was dit jaar een nieuwe categorie in de wijnspijscompetitie. De jury combineerde de ingezonden wijnen met rauwe tonijn, op smaak gebracht met sojasaus, wasabi, mierikswortel en een lichte pepersaus. De verrassende winnaar? De Wild Ferment Assyrtiko van Gaia Wines – een subtiel houtgerijpte witte van het Griekse eiland Santorini.

De proevers noteerden: ‘De rijke, volle wijn gaat bijna over de tonijn heen, maar toch blijft de combinatie in balans en liggen de aroma’s op één lijn. Zeer toegankelijk en aangenaam voor een breed publiek. De mierikswortel zorgt voor pittigheid en versterkt de balans. Rijke, smaakvolle combinatie’.

Kortom, de lekkerste seafoodwijnen koopt u bij ons! Welke combinatie gaat u als eerste proberen?

Even geduld a.u.b.