Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op kenmerk
Zoek op smaakprofiel
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras

Het verhaal van Wijnkoperij Platenburg gaat terug naar het jaar 1894. In dat jaar openden Leo en Maria Platenburg de deuren van hun pand aan de Steven Hogendijkstraat 51 te Rotterdam. 

Inmiddels zitten we aan de Goudsesingel en staat de vierde generatie aan het roer. Er is van alles gebeurd in de afgelopen 125 jaar. We zijn de archieven in gedoken en delen graag onze prachtige (wijn)geschiedenis met u. Elke maand lichten we een stukje toe in de aanloop naar onze grote jubileumsproeverij op 2 november 2019. 

Maak kennis met Leo Platenburg, de eerste generatie

In 1894 beginnen Leo en Maria Platenburg een koffiehuis (café) annex bierhuis en bierbottelarij in de Steven Hogendijkstraat 51 te Rotterdam-Feyenoord.

De vaten bier worden betrokken van brouwerij d’Oranjeboom aan de Oranjeboomstraat waar het bier in flessen werd gedaan. Dat waren beugelflessen, die we vandaag de dag nog kennen van Grolsch.

Leo was hiervoor werkzaam op het kantoor van de distilleerderij van Johs. Van Belle aan het vroegere Roode Zand (1833-1926), maar wilde voor zichzelf beginnen. Door de bouw van de Maasbruggen en de spoorbrug werd er een verbinding gemaakt met het gebied ten zuiden van de Maas.

In 1890 gaf de burgemeester opdracht om nieuwe huizen te bouwen aan de Steven Hoogendijkstraat in de wijk Feyenoord, waar Leo Platenburg in 1894 een pand betrok. Hij had in die tijd een vergunning voor de verkoop van zwak alcoholische dranken, zoals wijn en bier. Een vergunning voor sterke drank werd in de eerste instante afgewezen, omdat er al teveel waren. Later kreeg hij die gelukkig alsnog.  

Na jaren van hard werken stierf Leo Platenburg in 1915 op 42-jarige leeftijd en liet een vrouw en zeven kinderen na.

Volgende maand vertellen we meer over Maria Platenburg en hoe zij het bedrijf voortzette én zorg draagde voor hun zeven kinderen. 

Even geduld a.u.b.