Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op kenmerk
Zoek op smaakprofiel
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras

Hoogst haalbare internationale kwalificatie op wijngebied

"Onze" Job de Swart Nederlands derde Master of Wine

Nederland heeft er een derde Master of Wine bij. Onze eigen Job de Swart (37) – wijninkoper en marketeer bij Les Généreux – mag vanaf vandaag de felbegeerde letters MW achter zijn naam zetten. Hij ontving de officiële titel vanmorgen van Penny Richards, directeur van The Institute of Masters of Wine in Londen.

Master of Wine (MW) is de hoogst haalbare internationale kwalificatie op wijngebied. MW word je dan ook niet zomaar. Het vergt de nodige voorkennis en een enorme dosis zelfstudie om het zware, drievoudige examen af te leggen. Het traject bestaat uit drie delen: het eerste is een theorie-examen van dertien essays. Dan is er een praktijkexamen waarbij de kandidaat driemaal twaalf wijnen blind proeft en beschrijft. Tot slot volgt een scriptie gebaseerd op een eigen onderzoek.

Van bedrijfskundige tot Master of Wine

In 2005 studeerde Job af in Internationale Bedrijfskunde aan de Universiteit Maastricht, maar wijn is duidelijk de rode draad door zijn CV. Naast zijn studie deed hij de vinologenopleiding aan de Wijnacademie en liep hij stage aan de wijnbouwfaculteit van de bekende University of California, Davis. Ook werkte hij in de wijnkelder bij de prestigieuze domeinen Château Giscours (Bordeaux) en De Toren (Stellenbosch). Daarna volgde hij in 2010 de Diploma Course aan het Britse Wine and Spirit Education Trust. Naast zijn werk bij Les Généreux gaat Job vanaf nu ook taken vervullen als MW, zoals lesgeven, het begeleiden van proeverijen en het schrijven van artikelen.

Job de Swart is Nederlands derde Master of Wine. Frank Smulders MW en Cees van Casteren MW gingen hem voor. Wereldwijd staat het aantal Masters of Wine nu op 380. De Nederlandse wijnwereld mag dus apetrots zijn op dit nieuwe lid van dit uiterst selecte gezelschap. Dat zijn wij in ieder geval wel!

Even geduld a.u.b.