Assortiment
Als 'bewuste bourgondiërs' en opgegroeid met de geneugten van het goede leven zijn we onze wijnkoperij begonnen. Het vinden van de juiste wijn bij het juiste gerecht (en vooral ook omgekeerd!) is al heel lang een passie van ons. Een passie die we met u willen delen. Niet alleen in de winkel, maar ook via proeverijen en cursussen.
Hieronder heb ik al enkele suggesties voor u op alfabetische volgorde gezet. Deze lijst zal regelmatig bijgewerkt worden. Heeft u vragen of suggesties? Neemt u dan gerust contact met ons op.
Aardbeien
zonder suiker: fijne rode zoals bijv. Médoc (Bordeaux)
met suiker en room: edelzoete wijn als Sauternes, Beerenauslese
Aïoli
strakdroge witte als Soave of rosé uit de Provence
Amandelen
droge sherry van het type Fino, droge madeira of een Tawny Port
Anchovis
Fino, Muscadet, Spaanse rosé
Antipasti
rosé, rode Valpolicella of eenvoudige Sangiovese, witte Vernaccia of Verdicchio
Aperitief
droog: Fino, Champagne, Crémant, Sekt, Prosecco
zoet: White Port, Muscat, Rivesaltes, Banyuls
Appeltaart
Beerenauslese of laatgeooste Verduzzo
Artisjokken
strakke Sauvignon Blanc, droge Muscat
Asperges
Pinot Blanc, Apremont (Savoie), Sauvignon Blanc, droge Gros Manseng of Muscat
Aubergine, gevulde
Côtes du Roussillon (Villages), Bandol
Avocado
Sauvignon Blanc, strakke jonge Chardonnay
Barbecue
fruitige rode als bijv. Cabernet-Sauvignon, Shiraz, Languedoc, Spaanse La Mancha of rosé
Biefstuk
tanninerijke rode zoals Cabernet Sauvignon, Sangiovese uit Toscane, Argentijnse Malbec of Shiraz, Chileense Carmenere
Boerenkool met worst
Een Shiraz uit La Mancha of Zuid-Afrika
Boeuf bourguignon
stevige rode Bourgogne
Bonenschotel
stevige rode als Zuid-Afrikaanse Shiraz of krachtige Languedoc
Bouillabaisse
stevige rosé of kruidige witte uit de Provence
Bresaola
Valpolicella of jonge Chianti
Ceasar Salad
Californische Chardonnay
Carpaccio
fruitige rode als Barbera d’Alba of jonge Toscaanse Sangiovese
Cassoulet
stevige rode uit de Franse Sud-Ouest als Cahors
Charcuterie
jonge, fruitige rode als Beaujolais, rode Loire, Rhône, soepele Cabernet Sauvignon
Chili con carne
stevige rode als Zinfandel of Shiraz
Chinees
aromatische witte (met eventueel wat restzoet) zoals Riesling en Gewürztraminer, Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland, niet te zware Pinot Noir
Chocolade
zoet: versterkte wijnen als Tawny Port, Banyuls, PX sherry
droog (enkel bij pure chocolade): Zinfandel
Chorizo
tegelijk kruidig en fruitig rode als Rioja Crianza of Ribera del Duero
Coq au Vin
goede Pinot Noir uit de Bourgogne
Couscous
droge rosé, kruidige Shiraz of Primitivo, Libanese rode
Crème brulée
rijke, zoete wijn als Sauternes, Beerenauslese, versterkte Muscat
Crèpes
zoete mousserende wijn als Moscato d’Asti
Crudités
fris droog wit als Pinot Blanc, Pinot Grigio, Muscat d'Alsace
Currie
wit: Chardonnay, droge Muscat, Gewürztraminer
rood: Shiraz, Rioja
Dim sum
fris droog wit als Chileense Sauvignon of een Moelleux (halfzoet)
Duif
volle, rijpe rode wijn als Bourgogne (Côte de Nuits), Noord-Rhône, Toscaanse Sangiovese (Chianti, Brunello)
Eend
algemeen: rijke rode wijn zoals bijv. Pomerol, Saint-Emilion, krachtige Bourgondische of Californische Pinot Noir, Shiraz.
met sinaasappel: rijke, niet helemaal droge of enigszins zoete witte als Chardonnay
Eieren
roerei met zalm: Champagne of vergelijkbare mousserende wijn of een droge Muscat
Fazant
mooie rijpe rode Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion
Foie gras
edelzoete wijnen uit Alsace, Sauternes, Tawny Port, Cream Sherry, Jurançon
Forel
Apremont (Savoie), Riesling uit Duitsland, Oostenrijk of Alsace, Chablis
Fruits de mer
Witte Bergerac, Muscadet, Pinot Blanc, Soave, Albariño (Rías Baixas), Vinho Verde
Fruitsalade
versterkte Muscat, Moscato d'Asti
Gans
wit: Riesling Spatlese uit Pfalz
rood: rijpe wijnen als Syrah/Shiraz, Bourgogne of Pomerol
Gazpacho
Fino, jonge Sauvignon
Gehakt
Rhône, Minervois, Chianti
Goulash
stevige fruitige rode uit de Languedoc, jonge Spaanse wijnen op basis van tempranillo, Zinfandel
Haas
stevige rode Bourgogne uit de Cote de Nuits, Barbaresco, Ribera del Duero
Ham
Iberico: Fino of Amontillado Sherry
Prosciutto: licht fruitig rood als Barbera, Valpolicella, Beaujolais of lichte droge witte als Pinot Grigio
Haring
frisse witte als Muscadet of Fino
Hummus
frisdroge witte als Vernaccia, Pinot Grigio
Kalfslever
vrij stevige fruitige rode zoals Cru du Beaujolais, Rioja, Salice Salentino
Kalfsvlees
wit: volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace
rood: rijpe Bourgogne of Bordeaux
Kalfszwezerik
witte Bourgogne, complexe Chardonnay, Vintage Champagne
Kalkoen
grote keuze aan zowel rood als wit, op z'n Amerikaans met Zinfandel
Kaviaar
Champagne of Chablis
Kip
alleskunner in wit en rood!
Konijn
elegant rood zoals bijv. Bourgueil of Crus uit de Beaujolais
Krab
complexe witte Bourgogne of Chardonnay, Viognier, Moelleux, Vintage champagne
Kreeft
grote witte Bourgogne (Meursault, Puligny-Montrachet) of een mooie houtgerijpte kwaliteits Chardonnay uit de Nieuwe Wereld
Kwartel
middelintense Pinot Noir, rijpe Rioja, Toscane (Chianti)
Lam
goede rijpe rode Bordeaux (Médoc en Graves), Cabernet en Bordeauxblends, Rioja
Langoustine
Albariño, niet te volle Chardonnay, Fino sherry
Lasagne
Rosso di Montepulciano, Nero d’Avola (Sicilië), Zuid-Italiaanse Primitivo
Makreel
frisse witte wijn als Muscadet of Vinho Verde
Mexicaans
stevige rode als Zinfandel
Mixed grill
jonge rode Merlot, Cabernet of Beaujolais
Mosselen
lichte, droge witte zoals Muscadet, Bergerac, Soave, Verdicchio
Moussaka
ferme rode als Nemea, Rioja, Toscane, Languedoc
Noedels, Japanse
Fino sherry of een Moelleux (halfzoet)
Noten
versterkte zoete wijn als Madeira, Oloroso sherry, Tawny port
Olijven
aperitief: Fino sherry
verwerkt: kruidige rode uit bijv. Rhône of Provence
Oesters
Champagne (Blanc de Blancs), Chablis, Muscadet, Picpoul-de-Pinet
Ossenstaart
krachtige rode wijnen als Brunello, Ribera del Duero, Châteauneuf-du-Pape, Shiraz
Osso bucco
tannine-arme rode als Valpolicella of wijnen op basis van Pinot Noir
Paddestoelen
rijpe rode Bourgogne, Rioja, Bordeauxblend
Paella
stevige Spaanse of Zuid-Franse rosé
Paling, gerookt
Fino sherry of Prosecco Spumante
Paprika, gevulde
pittig-fruitige rode wijnen als Zinfandel, Rioja
Parelhoen
wit: rijpe Chardonnay, Bourgogne
rood: elegante Pinot Noir, Oregon, Côte de Beaune
Pasta
roomsaus: Pinot Grigio, lichte Chardonnay, Bianco di Custoza
tomatensaus: Negroamaro of Nero d’Avola
vleessaus: Valpolicella, Chianti, Rosso Piceno, Rosso di Montalcino
Paté
fruitig rood als Beaujolais of Moelleux(halfzoet)
Patrijs
rijpe Cornas of Saint-Joseph, Barbaresco, grote rode Bourgogne
Pizza
fruitige rode als Barbera, Sangiovese, Merlot
Quiche
droge witte uit Alsace, Pfalz, Bergerac, Chardonnay
Ratatouille
rosé of stevig Zuid-Frans rood (Côtes du Roussillon), Zinfandel
Ree
stevige, rijke rode wijnen met mourvèdre (Bandol, Minervois), Rhôneblends, Syrah en Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland
Roerbakgebakken groenten met vis, kip of varkensvlees
frisse witte als Sauvignon, rosé
Salades
Sauvignon, Riesling, Pinot Grigio, rosé
Sardines
frisse witte als Vinho Verde, Soave, Muscadet
Sint Jacobsschelpen
witte Bourgogne, champagne
Slakken
frisse witte zoals Chablis, rosé of rode Côtes du Roussillon
Soufflé
kaas: rood in Bordeauxstijl, Pinot Noir
vis: wit in Bordeauxstijl (Bergerac), Chardonnay
zoet: Beerenauslese
Stoofschotels
rundvlees: stevige Cabernet, Zinfandel, Saint-Joseph, Barolo, Côte de Nuits
lam: Rhône (Gigondas, Vacqueyras), stevige Languedoc, Salice Salentino, Vino Nobile di Montepulciano
wild: Barbaresco, Barolo, Noord-Rhône, stevige rode Bourgogne
Struisvogel
stevige rode als Shiraz of Cabernet uit Zuid-Afrika of Argentinië
Sushi
droge witte wijn uit de Elzas of Duitsland, Champagne of Prosecco Frizzante
Tapas
droge sherry van het type Fino, rosé
Tarbot
gerijpte witte Bourgogne (Chablis, Côte de Beaune) of top Chardonnay
Tempura
frisse witte als Sancerre, Sauvignon, Riesling
Thais
strakke Sauvignon Blanc
Tong (orgaan)
stevige rosé of fruitige rode zoals Crus du Beaujolais, rode Sancerre
Tong (vis)
witte Bourgogne (Puligny, Chassagne, Meursault etc.), grote Chardonnay, Gavi
Tonijn
fruitige rode als Merlot en Pinot Noir, houtgerijpte rosé
Uientaart
Alsace, Sauvignon
Varkensgebraad
wit: stevige Chardonnay, Pinot Gris, Riesling
rood: redelijk volle wijnen als bijv. Rioja, Merlot, Pinot Noir, Douro
Wild
Pinot Noir (Bourgogne), Syrah, Bordeaux als Pomerol en Saint-Emilion, Italiaans rood als Brunello of Barolo
Wild zwijn
wit: rijpe houtgerijpte Chardonnay
rood: Bourgogne (Cote de Beaune), Pinot Noir, Toscaanse Sangiovese (Brunello), Pomerol
Zalm
wit: vrij vol wit als Chardonnay, Bourgogne, champagne, Alsace
rood: Loirewijnen als Bourgueil en Sancerre, Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland
gerookt: Alsace, Chardonnay (met licht hout), Blanc de Blancs champagne
Zuurkool
Riesling of Pinot Blanc uit Duitsland, Oostenrijk of Elzas
Zwaardvis
stevige Chardonnay uit de Bourgogne of Limoux of uit Californië
Eenvoudige vuistregels
Als er bij een diner verschillende wijnen worden geserveerd, bestaan voor de volgorde ook enkele globale richtlijnen, te weten:
- eenvoudige wijnen komen vóór betere;
-lichtere vóór zwaardere;
- droge vóór zoete;
- jonge vóór oudere;
- witte vóór rode.
Voordelen eigen account