Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op smaak
Zoek op herkomstgebied
Zoek op druivenras
Zoek op dranksoort
Wijn en Spijs Wijnkoperij Platenburg

Wijn & Hollandse kost

In landen waar wijn al eeuwen de gewoonste zaak van de wereld is, wordt dagelijks de wijn uit de streek gedronken. Traditioneel was dat altijd dezelfde wijn en die paste dan ook nog bij eigenlijk alles wat op tafel kwam. Zo'n wijncultuur hebben we in Nederland nooit gehad, maar er bestaat wel een Hollandse keuken waarbij we graag een goed glas drinken. En omdat wij niet aan een streekwijn vastzitten, mag die wijn overal vandaan komen.

Één Spaanse keuken bestaat natuurlijk niet. Elke streek heeft zijn eigen producten. Aan de kust komen vis en schaal- en schelpdieren vaker op tafel en het binnenland kent juist veel verrukkelijke stoofschotels met vlees.

Wijn en Hollandse kost recepten

1-2-3-tje
Vlees, groenten en aardappelen. Dit is oer-Hollands: een maaltijd met deze drie onderdelen als basis. Of dat nu om suddervlees, met boontjes en gekookte aardappelen gaat òf om lamsrack met ratatouille en geroosterde aardappelen uit de oven: een droge, middelzware rode wijn met wat zuur en een beetje grip past er bij. Dat type wijn vind je overal, in de oude en nieuwe wijnwereld.

Oud Hollands

Vlees Groente Aardappel Wijntype Voorbeeld
Draadjesvlees Spruitjes Gekookt, met jus Rood, droog, soepel met een beetje beet, kruidig Corbières
Syrah/Shiraz
Pinotage
Bonarda uit Argentinië
Montepulciano d'Abruzzo
Châteauneuf-du-Pape
Biefstuk Sperziebonen Patat frites rood, droog, middelzwaar, wat beet Cabernet Sauvignon wereldwijd
Carmenère uit Chili
Malbec uit Argentinië
Bordeaux Supérieur
Rioja Crianza
 
Gehaktbal Bietjes Gekookt, met jus Rood, droog, soepel fruitig Côtes de Bordeaux
Terre di Chieti
Merlot wereldwijd
Karbonade Bloemkool Gebakken rood, droog, middelzwaar, soepel, wel fris Pinot Noir uit Bourgogne
Beaujolais
La Mancha
Valencia
Nieuw-Zeeland
Kabeljauw Worteltjes met peterselie Aardappelpuree wit, droog, vol, ook fris Pinot Blanc
Bourgogne Blanc
Custoza
Sauvignon Blanc

Oud Hollands

Hip Hollands

Vlees Groente Aardappel Wijntype Voorbeeld
Lamsreepjes paksoi met paprika uit de wok quinoa, couscous rood, middelzwaar, tamelijk soepel Merlot
Zweigelt
Corbières
Negroamaro
Kipfilet courgette geroosterde aardappeltjes uit de oven rosé, droog rood, droog, licht tot middelzwaar Provence
Portugal
Sankt Laurent uit Oostenrijk
Bardolino
Pinot Noir d'Alsace
Tilapia worteltjes met peterselie zoete-aardappel-salade wit, droog, geurig, ook fris Viognier
Pinot Gris
Chardonnay uit Australië
Comfort Food hip Hollands

Comfort Food

Voor de meeste ovenschotels, eenpans-gerechten en maaltijdsoepen geldt min of meer hetzelfde als voor stamppotten. Een wijn met een zacht maar verfrissend zuur houdt het geheel lekker levendig. Een van onze populairste ovenschotels is witlof met ham en kaas. Een middelzware, zachte  Chardonnay, met een beetje houtrijping, maakt dit feel-good-gerecht helemaal af. Denk aan een Mâcon Villages, Chardonnay uit de Languedoc of één uit de nieuwe wereld. Ook spruitjes zijn heel geschikt om een Hollandse ovenschotel mee te maken. Daarbij doen volle rode wijnen met iets fris in de finale het goed.

Alles-in-1

Ook oer-Hollands zijn onze stamppotjes. Bijna elk huishouden heeft een favoriet en ook iedereen geeft er wel weer een eigen draai aan. De ene stamppot is wat rijker en zwaarder dan de andere, maar de meeste zijn lekker smeuïg. Daarbij doen wijnen met een soepele structuur het goed. Een ronde wijn - wit of rood - met milde, opwekkende zuren in de afdronk houdt de maaltijd als geheel in balans.

Stamppot Smaak Wijnstijl Voorbeeld
Boerenkool aardappel, boerenkool en vaak rookworst of spekjes vol, wat aards rood: soepel, fruitig en/of kruidig Languedoc
Navarra Reserva
Merlot uit Chili
Syrah uit Zuid-Afrika
Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland
Hete bliksem: aardappel, appel Zacht met fris zoetje van de appel wit: geurig, zacht met opwekkend zuur Riesling Feinherb
Riesling uit Oostenrijk
Droge Muscat
Jurançon Sec
Hutspot: aardappel, ui, winterpeen, traditioneel met klapstuk zacht met pittig zoetje wit: geurig, zacht met mild, opwekkend zuur Furmint
Viognier (zonder of met weinig hout)
Pinot Gris (droog)
Grüner Veltliner
Volle Albariño
Stimpstamp: aardappel, rauwe andijvie, vaak met spekjes fris, middelzwaar wit: zacht met fris zuur
rood: licht, fris, fruitig
Weissburgunder
Côtes de Gascogne
Rhône blanc
Gavi
Chardonnay (zonder of met weinig hout)
Chenin Blanc (zonder of met weinig hout)
Barbera
Tinto Joven
Bourgogne Rouge
Beaujolais
Zuurkool: aardappel, zuurkool, rookworst of spekjes Fris, middelzwaar wit: geurig, zacht met mild zuur Riesling d'Alsace
Pinot Blanc
Weissburgunder
Falanghina
Torrontés

Pannekoeken

Happy together - Hollandse helden
Bitterbal/kroket & Cava Brut
Bruine-bonensoep & Montepulciano d'Abruzzo
Erwtensoep & volle Pinot Grigio
Hachee & Corbières
Nieuwe haring & Manzanilla of Fino Sherry
Huzarensalade & Sauvignon Blanc de Touraine
Macaroni met ham en kaas & Weissburgunder trocken
Nasi goreng met satésaus & Crémant d'Alsace, Cabernet Sauvignon Rosado uit Catalunya
Oliebol & Moscato d'Asti
Pannenkoek & Appelcider
Stoofvlees & Côte Rôtie
Wentelteefje & Pedro Ximénez
Witlof met ham en kaas & Mâcon Villages

© Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Tekst door Magda van der Rijst.

Even geduld a.u.b.